Меню

Явился еси стране нашей яко звезда пресветлая

Явился еси в стране нашей, яко звезда пресветлая…

В тропаре благоверному князю Даниилу мы поем: «Явился еси в стране нашей, яко звезда пресветлая. »

Князь Даниил Московский – славное имя в истории Москвы, Святой Руси и Русской Православной Церкви, сын благоверного князя Александра Невского, отец великого князя Ивана Калиты.

Когда мы читаем Евангелие и пытаемся размышлять над заповедями, которые оставил человечеству Господь, нам, грешным и немощным людям, они кажутся порой невыполнимыми. И нередко мы думаем, что жить так, как учит Спаситель, невозможно. Но примеры святых, живших на земле, знавших Христа и боровшихся с грехом, убеждают нас в обратном. Их жизнь вдохновляла следовать евангельским заповедям целые народы, страны, государства.

Небесный покровитель и основатель Даниловой обители – устроитель града Москвы и Великого Московского княжества, государственный муж, человек, который личным примером, примером своего духовного подвига – кротостью, смирением, терпением – стяжал мудрость от Господа. Время князя Даниила было временем междоусобиц. И он, конечно же, должен был уметь владеть мечом, когда это было необходимо, но старался не проливать крови, исполняя свою миротворческую миссию на нашей Московской земле. Он право правил Москвою, вокруг которой и началось в свое время объединение Русских земель.

Пример жизни благоверного князя Даниила свидетельствует о том, что каким бы далеким ни казалось нам Царствие Божие, оно может принадлежать и нам, если мы будем стремиться быть достойными наследниками нашего святого, если мы будем сынами Божиими.

Обращаясь в эти дни к нему с особыми молитвами, мы надеемся, что близкий, добрый, кроткий, милостивый князь Даниил услышит нас, поможет нам, что он всегда будет для нас скорым помощником и заступником.

Источник

Явился еси стране нашей яко звезда пресветлая

Явися, яко звезда пресветлая, благоверне и преподобне княже Данииле, в богопорученном твоем граде Москве в жизни временней и просветися воздержанием, и всенощным стоянием, и постом, и молитвою, и слезами ко Всемилостивому Спасу за град свой Москву и за вся страны Российския земли. И по преставлении твоем честныя твоя мощи источают исцеления неоскудно приходящим с верою, толико вопием ти: моли Христа Бога спастися душам нашим.

Ин тропарь, глас 3

Явился еси в стране нашей, яко звезда пресветлая, благоверне княже Данииле, лучами света твоего озаряя град твой и обитель твою, людем православным поборник еси, пленным свободитель и нищим защититель. Моли Христа Бога державе Российстей даровати мир и спасти души наша.

Идеже поется служба вкупе обоим преподобным и
благоверным князем Александру Невскому и сыну его
Даниилу Московскому, тропарь, глас 3

Преподобнии и благовернии князие Александре и Данииле, молите Милостиваго Бога отечеству вашему земному всегда в Православии и благочестии пребывати и всем русским людем в мире спастися.

Красоту мира сего, княжне и славу яко временная помышляя, и сего ради благочестно в мире пожил еси, блаженне княже Данииле, милостию и молитвами, и иночеством Богу угодив, и по преставлении своем чудес дар приим от Христа Бога, и светильник явися пресветлый, просвещая своими чудесы, приходящим с верою подаеши скорое здравие и от бед избавляеши. Темже Христова Церковь песньми славит тя, благочестивый княже Данииле, царствующему твоему граду Москве великое утверждение.

Ин кондак, глас 6

Еже по образу соблюд непреложно и яже в мире тленное оставив, со ангельскими лики предстоиши Христу, преподобне княже Данииле, никакоже забывая чад твоих, но милостивно посещая и глаголя им: аз есмь с вами и никтоже на вы.

Церкве Христовы похвало высокая, граду Москвы стено необоримая, державы Российския Божественное утверж­дение, преподобне княже Данииле! К раце мощей твоих притекающе, усердно молим тя: призри на нас, память твою воспевающих и с верою под кров молитв твоих прибегающих. Пролей теплое твое ходатайство ко Спасу всех, яко да утвердит миром страну нашу, грады и веси ея и обитель сию добре да сохранит, благочестие и любовь в людех твоих насаждая, злобу же, междоусобие и нравов развращение искореняя; всем же нам вся благая ко временному животу и вечному спасению даруй молитвами твоими, яко да прославляем дивнаго во святых Своих Христа Бога нашего во веки веков. Аминь.

Читайте также:  Количество выбросов углекислого газа странами

О угодниче Божий, святый благоверный княже Данииле, сада Христова благовонный цвете, неба церковнаго кроткая звездо, земли нашея небесный уме, града Москвы и державы нашея мудрый здателю! Теплый к Богу молитвенниче, скорый в помощи, милостивый в нуждах, к тебе припадаем и тебе молимся: буди предстатель наш пред Престолом Божия славы неусыпный. Собери нас друг ко другу, да печали ближняго своего кийждо любовию нелицемерною приобщается. О небеси ум наш, да иго тяжкое земных попечений отвергше, бремя легкое Христова Евангелия возлюбим. Открый очи наши, да узрим нетленную красоту Господню и да не отчуждени будем жизни Божия. Тихость Духа Божия да соблюдет сердце наше. Весна покаяния да украсит дела наша.

Княже милостивый и щедрый, сохрани страну нашу, град твой и зде молящихся тебе от всякия напасти, от враг видимых и невидимых, от губительства и глада, от междоусобныя распри и внезапныя смерти. Отверзи нам двери милосердия Божия и избави нас от всякаго зла. Под крепкий покров благостыни твоея прибегающе, молим: буди нам тихое пристанище в скорбех. Остени нас молитвами твоими. Соблюди нас от падений греховных и заблуждений, да сердцем сокрушенным, духом смиренным в печали и радости выну зовем: Господи, предста­тельством преподобнаго Твоего помилуй нас. Аминь.

Источник

Явился еси стране нашей яко звезда пресветлая

К няже́ния твоего́ сла́ву отложи́в, / озаря́емый Боже́ственною благода́тию, / Богому́дре кня́же Дании́ле, весь ра́зум в се́рдце от су́етнаго ми́ра сего́ / к Зижди́телю неукло́нно возложи́л еси́ / и, я́ко звезда́ на восто́це Росси́йскаго госуда́рства просия́л еси́, / целому́дрием же и равноа́нгельным твои́м житие́м / тече́ние до́брое соверша́я, / ве́ру соблю́л еси́ непоро́чну, / тем и по сме́рти просла́ви тя Бог в чудесе́х, / я́ко источа́еши исцеле́ния ве́рно притека́ющим к честне́й ра́це твое́й; / сего́ ра́ди днесь пра́зднуем успе́ние твое́, лю́дие твои́. / Ты же, я́ко и́маши дерзнове́ние ко Христу́, / моли́ спасти́ оте́чество твое́ // и ми́рней бы́ти держа́ве на́шей.

Тропарь на обретение мощей, глас 4:

Я ви́ся, я́ко звезда́ пресве́тлая, / благове́рный и преподо́бный кня́же Дании́ле, / в богопоруче́ннем твое́м гра́де Москве́ в жи́зни вре́менней / и просвети́ся воздержа́нием, и всено́щным стоя́нием, и посто́м, / и моли́твою, и слеза́ми ко Всеми́лостивому Спа́су / за град свой Москву́ и за вся стра́ны Росси́йския земли́. / И по преставле́нии твое́м честны́я твоя́ мо́щи / источа́ют исцеле́ния неоску́дно приходя́щим с ве́рою, / те́мже вопие́м ти: / моли́ Христа́ Бо́га // спасти́ся душа́м на́шим.

Ин тропарь на обретение мощей, глас 3:

Я ви́лся еси́ в стpане́ на́шей, / я́ко звезда́ пpесве́тлая,/ благове́pный кня́же Дании́ле,/ луча́ми све́та твоего́ озаpя́я гpад твой и оби́тель твою́,/ лю́дем пpавосла́вным побо́pник еси́,/ пле́нным свободи́тель и ни́щим защи́титель./ Моли́ Хpиста́ Бо́га/ деpжа́ве Роси́йстей даpова́ти миp // и спасти́ ду́ши на́ша.

Ин тропарь, глас 5:

Б лагосла́вная похвало́ и благосве́тлый ве́нче / ца́рствующаго гра́да Москвы́, / всеблаже́нне Дании́ле, о́тче наш. / По́двигом бо до́брым подвиза́вся, / благоуго́дное тече́ние соверши́л еси́, / всера́достныя неконча́емыя жи́зни сподо́блься, / зри́ши Го́спода Бо́га, / Ему́же моли́ся, / благочеству́ющим тя и лобыза́ющим богохрани́мыя твоя́ и чудесото́чныя мо́щи // спасе́ние и насле́дие Ца́рства Небе́снаго дарова́ти.

Ин тропарь, глас 5:

Б лагодатноро́дный сын Твой, / Всетвори́телю Го́споди Бо́же наш, / щедрототво́рством христоподража́тельный оте́ц Дании́л / в ева́нгельском запове́дании и благоразу́мном свое́м житии́ / чудесодарова́ние и Небе́сная со святы́ми пребыва́ния восприя́т / от Тебе́, Спаси́теля на́шего Христа́ Иису́са. / Возыме́в бо Твое́ Боже́ственное посо́бие, / суетномирски́я и плотоо́гненныя стра́сти упраздни́ / и враги́ де́моны, неви́димыя и ви́димыя злотво́рцы / и разори́тели своего́ великокня́жескаго насле́дия, победи́. / Того́ моли́твами спаси́ вся, // зову́щия Тебе́: Аллилу́ия.

И збра́нный Бо́гом от чресл роди́тельских / и воспита́нный от младе́нчества в зако́не Госпо́дни в му́жа соверше́нна / и Про́мыслом Вы́шняго, имени́таго гра́да Москвы́ насле́дие кня́жества прие́м, / ве́рен строи́тель благочести́вым лю́дем твои́м показа́лся еси́, Богоблаже́нне Дании́ле, / и́хже о́бразом свои́м наставля́я / и поуча́я за́поведем Госпо́дним вы́ну, / путе́м, веду́щим в живо́т ве́чный, при́сно ше́ствуя, / Небе́снаго Ца́рства дости́гл еси́, // иде́же со а́нгельскими водворя́яся ли́ки, пое́ши Бо́гу: Аллилу́ия.

Кондак на обретение мощей, глас 8:

К расоту́ ми́ра сего́, княже́ние и сла́ву я́ко вре́менная помышля́я, / и сего́ ра́ди благоче́стно в ми́ре пожи́л еси́, блаже́нне кня́же Дании́ле, / ми́лостию, и моли́твами, и и́ночеством Бо́гу угоди́в, / и по преставле́нии свое́м чуде́с дар прии́м от Христа́ Бо́га, / и свети́льник яви́ся пресве́тлый, просвеща́я свои́ми чудесы́, / приходя́щим с ве́рою подае́ши ско́рое здра́вие и от бед избавля́еши. / Те́мже Христо́ва Це́рковь пе́сньми сла́вит тя, благочести́вый кня́же Дании́ле, // ца́рствующему твоему́ гра́ду Москве́ вели́кое утвержде́ние.

Читайте также:  Вто для развитых стран

Ин кондак на обретение мощей, глас 6:

Е́ же по о́бразу соблю́д непрело́жно,/ и я́же в ми́ре тле́нная оста́вив,/ со а́нгельскими ли́ки предстои́ши Христу́,/ преподо́бне кня́же Дании́ле,/ ника́коже забыва́я чад твои́х,/ но ми́лостивно посеща́я и глаго́ля им:// аз е́смь с ва́ми и никто́же на вы.

Ин кондак, глас 8:

Я́ ко Богонасажде́нное и Богоразу́мное дре́во в Росси́и возра́сл еси́ / и многопло́дием Богоподо́бных доброде́телей твои́х утучня́еши сердца́ благочести́вых. / Те́мже в кре́пости по́мощи твоея́, преблаже́нне Дании́ле, / от вся́ких нас бед свободи́, // да пое́м при́сно: Аллилу́ия.

Ц е́ркве Христо́вы похвало́ высо́кая, гра́да Москвы́ стено́ необори́мая, держа́вы Росси́йския Боже́ственное утвержде́ние, преподо́бне кня́же Дании́ле! К ра́це моще́й твои́х притека́юще, усе́рдно мо́лим тя: при́зри на нас, па́мять твою́ воспева́ющих и с ве́рою под кров моли́тв твои́х прибега́ющих. Проле́й те́плое твое́ хода́тайство ко Спа́су всех, я́ко да утверди́т ми́ром страну́ на́шу, гра́ды и ве́си ея́ и оби́тель сию́ до́бре да сохрани́т, благоче́стие и любо́вь в лю́дех твои́х насажда́я, зло́бу же, междоусо́бие и нра́вов развраще́ние искореня́я. Всем же нам вся блага́я ко вре́менному животу́ и ве́чному спасе́нию да́руй моли́твами твои́ми, я́ко да прославля́ем ди́внаго во святы́х Свои́х Христа́, Бо́га на́шего, во ве́ки веко́в. Ами́нь.

О уго́дниче Бо́жий, святы́й благове́рный кня́же Дании́ле, са́да Христо́ва благово́нный цве́те, не́ба церко́внаго кро́ткая звездо́, земли́ на́шея небе́сный у́ме, гра́да Москвы́ и держа́вы на́шея му́дрый зда́телю. Те́плый к Бо́гу моли́твенниче, ско́рый в по́мощи, ми́лостивый в ну́ждах, к тебе́ припа́даем и тебе́ мо́лимся: бу́ди предста́тель наш пред Престо́лом Бо́жия сла́вы неусы́пный. Собери́ нас друг ко дру́гу, да печа́ли бли́жняго своего́ ки́йждо любо́вию нелицеме́рною приобща́ется. Онебеси́ ум наш, да, и́го тя́жкое земны́х попече́ний отве́ргше, бре́мя ле́гкое Христо́ва Ева́нгелия возлю́бим. Откры́й о́чи на́ши, да у́зрим нетле́нную красоту́ Госпо́дню и да не отчужде́ни бу́дем жи́зни Бо́жия. Ти́хость Ду́ха Бо́жия да соблюде́т се́рдце на́ше. Весна́ покая́ния да укра́сит дела́ на́ша. Кня́же ми́лостивый и ще́дрый, сохрани́ страну́ на́шу, град твой и зде моля́щихся тебе́ от вся́кия напа́сти, от враг ви́димых и неви́димых, от губи́тельства и гла́да, от междоусо́бныя ра́спри и внеза́пныя сме́рти. Отве́рзи нам две́ри милосе́рдия Бо́жия и изба́ви нас от вся́каго зла. Под кре́пкий покро́в благосты́ни твоея́ прибега́юще, мо́лим: бу́ди нам ти́хое приста́нище в ско́рбех. Остени́ нас моли́твами твои́ми. Соблюди́ нас от паде́ний грехо́вных и заблужде́ний, да се́рдцем сокруше́нным, ду́хом смире́нным в печа́ли и ра́дости при́сно зове́м: Го́споди, предста́тельством преподо́бнаго Твоего́ поми́луй нас. Ами́нь.

О преподо́бне кня́же Дании́ле, к ико́не твое́й притека́юще, усе́рдно мо́лим тя: при́зри на нас (имена), с ве́рою под кров моли́тв твои́х прибега́ющих. Проле́й те́плое твое хода́тайство ко Спа́су всех, я́ко да утверди́т ми́ром прихо́д сей и храм сей до́бре да сохрани́т, благоче́стие и любо́вь в лю́дех правосла́вных насажда́я, зло́бу же, междоусо́бие и нра́вов развраще́ние искореня́я; всем же нам вся блага́я ко вре́менному животу́ и ве́чному спасе́нию да́руй моли́твам твои́ми, я́ко да прославля́ем ди́внаго во святы́х свои́х Христа́ Бо́га на́шего вку́пе со Отце́м и Святы́м Ду́хом во ве́ки веко́в. Ами́нь.

У блажа́ем тя, / благове́рный кня́же Дании́ле, / и чтим святу́ю па́мять твою́, / ты бо мо́лиши о нас // Христа́ Бо́га на́шего.

Источник

Все молитвы благоверному князю Даниилу Московскому

Память: 4 / 17 марта, 30 августа / 12 сентября (обретение мощей)

Любовью и братолюбием положил начало объединению Руси в мощную державу — Московское царство. Св. князю Даниилу молятся о спасении России, о добром нраве властей и правителей, об избавлении от пагубных разделений и междоусобной брани.

Благоверный князь Даниил Московский

Тропарь благоверному князю Даниилу Московскому, глас 4

Княжения твоего славу отложив, озаряемый Божественною благодатию, Богомудре княже Данииле, весь разум в сердце от суетнаго мира сего к Зиждителю неуклонно возложил еси и, яко звезда на востоце Российскаго государства просиял еси, целомудрием же и равноангельным твоим житием течение добре совершая, веру соблюл еси непорочну, тем и по смерти прослави тя Бог в чудесех, яко источаеши исцеления верно притекающим к честней раце твоей; сего ради днесь празднуем успение твое, людие твои. Ты же, яко имаши дерзновение ко Христу, моли спасти отечество твое и мирней быти державе нашей.

Читайте также:  Есаул есауле ты оставил страну

Тропарь второй благоверному князю Даниилу Московскому, глас 5

Благославная похвало и благосветлый венче царствующаго града Москвы, всеблаженне Данииле, отче наш. Подвигом бо добрым подвизався, богоугодное течение совершил еси, всерадостныя нескончаемыя жизни сподоблься, зриши Господа Бога, Емуже молися, благочествующим тя и лобызающим богохранимыя твоя и чудесоточныя мощи спасение и наследие Царства Небеснаго даровати.

Тропарь на обретение мощей благоверного князя Даниила Московского, глас 3

Явился еси в стране нашей, яко звезда пресветлая, благоверный княже Данииле, лучами света твоего озаряя град твой и обитель твою, православным поборник еси, пленным свободитель и нищим защититель, моли Христа Бога державе Российстей даровати мир и спасти души наша.

Кондак благоверному князю Даниилу Московскому, глас 4

Избранный Богом от чресл родительских и воспитанный от младенчества в законе Господни в мужа совершенна и Промыслом Вышняго, именитаго града Москвы наследие княжества прием, верен строитель благочестивым людем твоим показался еси, Богоблаженне Данииле, ихже образом своим наставляя и поучая заповедем Господним выну, путем, ведущим в живот вечный, присно шествуя, Небеснаго Царства достигл еси, идеже со ангельскими водворяяся лики, поеши Богу: Аллилуия.

Кондак второй благоверному князю Даниилу Московскому, глас 8.

Яко Богонасажденное и Богоразумное древо в России возрасл еси и многоплодием Богоподобных добродетелей твоих утучняеши сердца благочестивых. Темже в крепости помощи твоея, преблаженне Данииле, от всяких нас бед свободи, да поем присно: Аллилуиа.

Кондак на обретение мощей благоверного князя Даниила Московского, глас 6

Еже по образу соблюд непреложно и яже в мире тленная оставив, со ангельскими лики предстоиши Христу, преподобне княже Данииле, никакоже забывая чад твоих, но милостивно посещая и глаголя им: аз есмь с вами, и никтоже на вы.

Молитва первая благоверному князю Даниилу Московскому

Церкве Христовы похвало высокая, града Москвы стено необоримая, державы Российския божественное утверждение, преподобие княже Данииле, усердно молим тя: призри на нас (имена), память твою воспевающих, пролей теплое твое ходатайство ко Спасу всех, яко да утвердит миром страну нашу, грады и веси ея и обитель сию добре да сохранит, благочестие и любовь в людех твоих насаждая, злобу же, междоусобие и нравов развращение искореняя: всем же нам вся благая ко временному животу и вечному спасению даруй молитвами твоими, яко да прославляем дивнаго во святых Своих Христа Бога нашего во веки веков, аминь.

Молитва вторая благоверному князю Даниилу Московскому

О угодниче Божий, святый благоверный княже Данииле, сада Христова благовонный цвете, неба церковнаго кроткая звездо, земли нашея небесный уме, града Москвы и державы нашея мудрый здателю. Теплый к Богу молитвенниче, скорый в помощи, милостивый в нуждах, к тебе припадаем и тебе молимся: буди предстатель наш пред Престолом Божией славы неусыпный. Собери нас друг ко другу, да печали ближняго своего кийждо любовию нелицемерною приобщается. Онебеси ум наш, да, иго тяжкое земных попечений отвергше, бремя легкое Христова Евангелия возлюбим. Открый очи наши, да узрим нетленную красоту Господню и да не отчуждени будем жизни Божией. Тихость Духа Божия да соблюдет сердце наше. Весна покаяния да украсит дела наша.

Княже милостивый и щедрый, сохрани страну нашу, град твой и зде молящихся тебе от всякия напасти, от враг видимых и невидимых, от губительства и глада, от междоусобныя распри и внезапныя смерти. Отверзи нам двери милосердия Божия и избави нас от всякаго зла. Под крепкий покров благостыни твоея прибегающе, молим: буди нам тихое пристанище в скорбех. Остени нас молитвами твоими. Соблюди нас от падений греховных и заблуждений, да сердцем сокрушенным, духом смиренным в печали и радости выну зовем: Господи, предстательством преподобнаго Твоего помилуй нас. Аминь.

Ублажаем тя, благоверный княже Данииле, и чтим святую память твою, ты бо молиши о нас Христа Бога нашего.

Источник

Adblock
detector